Nye tider kræver nye tanker

Landbruget er på vej ud af lavkonjunkturen, og der sker fortsat en strukturtilpasning. Jyske Finans ser fremtiden for erhvervet under temaet ”Nye tider kræver nye tanker”, og ønsker ud fra denne overskrift at møde de besøgende på Agromek til dialog om landbrugets fremtid.

Der blæser mere positive økonomiske vinde hen over det danske landbrug med en spirende forsigtig optimisme og et fornyet overskud til at kigge fremad. Gennem de sidste år har vejen ellers været belagt med mange forhindringer såvel økonomisk som politisk. De nærmest kronisk lave afregningspriser inden for alle produktionsformer og markeder, satte barometret for landbrugserhvervet på lavkonjunktur. Og følgerne for den enkelte landmand blev mærkbare med pressede eller blodrøde økonomiske resultater og et løbende dræn i likviditeten, ligesom værdierne smuldrede som følge af fald i jordpriser og produktionsaktiver.

Fremtiden ser lysere ud

Selv om lyset for enden af tunnellen stadig er langt væk, så lysner det for erhvervet med en forbedret markedsudvikling understøttet af en stærk efterspørgsel fra bl.a. lande som Kina, et faldende udbud, en landbrugspakke som så småt er ved at slå igennem og lave kornpriser og fornuftige stigninger i afregningspriser. Og der skrues lidt mere op for lysstyrken i prognoserne fremadrettet, hvor der ventes en yderligere svag stigning i afregningspriserne. Denne positive udvikling vil sætte markante forbedringer og aftrykt i landmændenes kommende regnskaber.

Jyske Finans på Agromek 2016 - Nye tider kræver nye tanker

”Der er nye tider på vej for dansk landbrug”

Sådan udtaler Simon P. Winther fra Jyske Finans ”Erhvervet kommer fra et meget lavt niveau, så den positive udvikling betyder, at det samlede landbrug alt i alt løfter sig op på en rentabel drift, hvor erhvervet som helhed løber økonomisk rundt. Der vil fortsat være variationer i de økonomiske resultater hos de enkelte landmænd. Sådan var det også i den turbulente periode, hvor en tredjedel af landbrugerne kunne udvise positiv drift. Og den positive udvikling betyder, at andelen af landbrug med positiv drift vil blive styrket” fortsætter Simon P. Winther.

Der pågår en løbende strukturtilpasning i dansk landbrug, som sigter mod færre men større landbrug. Tilpasningen forstærkes af en høj gennemsnitsalder i landbruget og en ændret tilgang til erhvervet. Fokus på specialisering af driften og selve virksomheden øges, mens eksempelvis materieltunge opgaver i stedet bliver købt og udført i samspil med maskinstationerne. Udviklingen betyder, at den traditionelle landmand afløses af en professionel virksomhedsejer, som bruger mindre og mindre tid i marken til fordel for afstikning af strategisk retning for landbruget, omkostningsstyring og forbedret effektivitet som fokusområder.

Erfaring og vidensdeling - mød Jyske Finans på Agromek

Jyske Finans deltager på Agromek med en forståelse for landbrugets situation – såvel økonomisk som udviklingsmæssigt. ”Derfor ser vi erhvervet og fremtiden under overskriften ”Nye tider kræver nye tanker” – og det er ud fra denne overskrift, vi gerne vil i dialog med de besøgende på Agromek” fortsætter Simon P. Winther. Et samspil mellem den positive markedsudvikling og en forbedret effektivitet vil være vejen frem for dansk landbrug.

Jyske Finans har et bredt udsnit af kunder og samarbejdspartnere inden for landbruget – både landmænd, maskinstationsejere og forhandlere af maskiner. Målet med Agromek er at møde såvel nuværende som kommende kunder til en uforpligtende dialog om landbrugets fremtid set ud fra den enkelte landmands eller virksomhedsejers perspektiv.

Mød Jyske Finans på Agromek i Jyske Bank Boxen på stand X1230.