1. Forside
  2. Erhverv
  3. Nyheder
  4. Nyetider
  5. Vejen frem er grøn og vognen ladet med el

Vejen frem er grøn og vognen ladet med el

Nyetider 18.04.2023
Banner Vejen Frem Er Groen

SFT Logistics med CEO Sonja Arsovic Christensen i spidsen er nomineret til Den Grønne Transportpris, som DTL og Jyske Finans uddeler for første gang på Transportmesse i 2021. Nye Tider har mødt Sonja til en snak om, hvordan virksomheden kom i gang med den grønne omstilling. Og hvad det har krævet af investeringer, risikovillighed og ikke mindst godt gammeldags mod at tage det grønne spring. Som en af de få kvinder i en ellers mandsdomineret og klimaudskældt branche.

SFT Logistics er en transportvirksomhed med speciale i fragt af temperaturfølsomt gods for kunder inden for fødevare- og medicinalbranchen. Med Sonja i spidsen har virksomheden på få år omstillet en del af deres vognpark og råder i dag over en række eldrevne varevogne som servicerer kunder i København og hovedstadsområdet. Der er allerede planer om indkøb af endnu flere elbiler, så SFT inden længe kan tilbyde bæredygtig fødevaretransport i både Jylland og på Fyn.

Det er en omstilling som har krævet både nytænkning, store investeringer og en stor portion risikovillighed. En risiko som Sonja dog ikke har været bleg for at tage. Spørger man hende, er der nemlig ikke nogen anden vej frem end den grønne.

“Jeg tror, Coronakrisen gav os allesammen en wake-up call. Pludselig mærkede vi på egen krop, hvor ren luften i byen blev, når alle biler og lastbiler holdt stille. Det blev virkelig tydeligt hvor meget, der egentlig er på spil. Og hvor meget det betyder – for vores sundhed og for klimaet, at vi får de fossile køretøjer ud af byerne. Det er bare den eneste rigtige vej at gå,” siger Sonja.

Hvad betyder nomineringen til Den Grønne Transportpris for dig?

Jeg er først og fremmest meget glad, stolt og beæret. Jeg er jo en af de få kvinder i den her branche, så det har på alle måder været en meget spændende rejse. Ikke mindst arbejdet med bæredygtighedsstrategien som virkelig er et hjertebarn for mig. Det er et dejligt skulderklap at få og et bevis på, at vi gør det rigtige.

Hvad fik jer ud af starthullerne og i gang med den grønne omstilling?

Ligesom sikkert mange andre havde vi tænkt på det længe - uden rigtig at komme i gang. Men da Simple Feast kom til os med ønsket om en klimavenlig transportløsning, var vi ikke et øjeblik i tvivl. Vi var klar på at satse sammen med dem. Og så sprang vi ellers ud i det og investerede i fire nye elbiler.

Det stod ret hurtigt klart for mig, at det her var vejen frem. Vi har simpelthen fået så meget positiv opmærksomhed og glade tilkendegivelser fra både kunder og almindelige mennesker, når vi afleverer varer i vores elbiler med isbjørnen på siden. Det har været helt vildt overvældende. Det gør selvfølgelig også, at vi får blod på tanden og får lyst til at gøre endnu mere.

Hvad er jeres grønne ambitioner for fremtiden?

Jamen vi har da rigtig store ambitioner. Vi har for ganske nylig indgået et samarbejde med Region Hovedstaden, og vi har et klart mål om, at vi inden for de næste par år skal investere i 15 nye elbiler alene i København. Vi har også planer om at udvide til Odense, Aarhus og flere af de andre større byer i Danmark.

Vores mål er helt klart at gå 100 % over på el transport i alle de store byer. I samarbejde med vores leverandør af elbiler er vi i fuld gang med at udvikle og forbedre varevognene, så de bedre matcher de særlige behov og krav, der er inden for transport af temperaturfølsomt gods om f.eks. fødevarer og medicin.

Vi uddanner også vores chauffører i sikkerhed, så de er opmærksomme på de særlige risici, der kan være forbundet med elbiler i forhold til de øvrige trafikanter, fordi bilerne jo er så støjsvage.

Sammen kan vi gøre rigtig meget rigtig hurtigt. Tænk engang, hvis vi kan få alle skolerne, kantinerne, restauranterne, bagerne og supermarkederne til at vælge klimavenlig transport af deres varer? Det er en vision, jeg rigtig gerne vil være en del af.

Hvornår vi kan skifte vores dieseldrevne lastbiler ud, er en anden sag. Jeg håber virkelig, at den mulighed også snart kommer. Her kan vi kun håbe på, at producenterne snart knækker koden og finder et drivmiddel som kan bruges i de store lastbiler og til de længere ture.

Hvad er dit råd til andre virksomheder som gerne vil i gang?

Spring ud i det. Tag det første skridt. Vi har alle sammen et ansvar for klimaet, kloden og de næste generationer. Det nytter ikke noget at sidde på hænderne og vente på, at andre gør noget. Nogen skal starte, og det kan lige så godt være dig. Som first mover får du et forspring og mulighed for at præge udviklingen fra start. Det ser jeg som et klart plus.

Man skal selvfølgelig gå ind i det med åbne øjne og vide, at det koster at lave den omstilling, vi har lavet. Det er en stor investering, og det skal man være klar på. Men det er en omstilling, vi alle kommer til at lave før eller siden. Og som vi også alle skal være villige til at betale for. Både virksomhederne og slutkunderne.

Nogle bliver nødt til at tage det første skridt, og det skridt er jeg faktisk rigtig stolt over, at vi har taget, slutter Sonja.

Den Grønne Transportpris

Den Grønne Transportpris er en ny pris stiftet af DTL – Danske Vognmænd og Jyske Finans. Prisen skal sætte fokus på de grønne initiativer i transportbranchen og kåre de tre grønneste transportvirksomheder i Danmark på Transportmessen i 2021. Vinderne kan se frem til en 1. præmie på 25.000 kr., 2. præmie på 15.000 kr. og 3. præmie på 10.000 kr. Pengene skal anvendes til yderligere miljøforbedringer i virksomheden.

Sonja Arsovic Christensen

Sonja Arsovic Christensen, CEO hos SFT Logistics A/S

SFT Logistics A/S

SFT Logistics A/S er en moderne bæredygtig transport- og logistikvirksomhed med fokus på transport af temperaturfølsomt gods samt ekspresleveringer.

Virksomheden har også et netværk til distribution til den farmaceutiske industri, hvor de laver tidskritiske afhentninger- og leveringer, ikke blot i Danmark men i hele Europa.

Læs mere om virksomheden på https://www.sftlogistics.dk/

Nyhedsmail

Tilmeld dig vores nyhedsmail og få nyhederne direkte i din indbakke.

Prøv beregneren

Få en indikation af ydelsen, når du investerer i nyt materiel.

Linkedin

Følg os på LinkedIn og få de seneste nyheder.