1. Forside
  2. Erhverv
  3. Nyheder
  4. Nyetider
  5. Den Grønne Transportpris 2023

Den Grønne Transportpris 2023: Hvem er Danmarks næste grønne vognmand?

Nyetider 12.04.2023
Groen Transportpris Jf Banner

DTL - Danske Vognmænd og Jyske Finans fortsætter Den Grønne Transportpris

I 2021 stiftede DTL – Danske Vognmænd og Jyske Finans prisen Den Grønne Transportpris. Det fik mange virksomheder til at dele deres inspirerende historier og grønne tiltag.

Det er værdifuldt for en branche, som ellers står model til en del kritik, når snakken falder på klima og grøn omstillingsparathed. Her har transportprisen løftet sløret for, hvordan store som små virksomheder tager den grønne omstilling meget alvorligt og iværksætter forskellige initiativer for at nedbringe deres klimaaftryk.

Der er ingen tvivl om, at Den Grønne Transportpris skal gentages. Jagten på Danmarks grønneste vognmænd 2023 er derfor nu sat i gang!

Stiftelsen af den Grønne Transport Pris har haft den ønskede effekt. Der er blevet skabt en scene og et rampelys, hvor vognmænd og transportvirksomheder kan tage ordet og fortælle om, hvordan de allerede nu arbejder med effektfulde, grønne indsatser i deres daglige drift. Store som små grønne initiativer og historier har sin plads her, for formålet er at inspirere hinanden til komme godt fra start med den grønne omstilling af branchen som helhed.

- Alle fremskridt tæller, og vi skal forsætte med at inspirere hinanden i den grønne omstilling. Derfor ser vi, at vi med Den Grønne Transportpris kan medvirke til at inspirere og sætte fokus på de mange gode tiltag, der bliver arbejdet med i transportbranchen. Vi ser et stadig stigende fokus på omlægning til en mere grøn transportsektor, hvor man er villig til at eksperimentere med nye processer, produkter og sidst men ikke mindst samarbejde om nye grønne tiltag, siger Allan Mortensen, Direktør Jyske Finans.

- Den grønne omstilling har været i gang længe, og jeg er overbevist om, at vi inden for det næste år for alvor kommer til at se transportbranchen rykke på den grønne omstilling. Vi forsøger at hjælpe vores kunder med at blive mere bæredygtige, og vi vil gerne bidrage til at sætte fokus på området. Derfor er vi gået sammen med Danske Vognmænd om stiftelsen af denne pris, så vi kan få sat yderligere skub på miljøomlægningen af transportbranchen, som er så vigtig for den samlede danske klimaindsats.

Grøn omstilling bliver taget alvorligt

Klima og miljø er på dagsordenen og tænkt ind i hverdagen hos mange danske transportvirksomheder, og det er vigtigt at de grønne historier kommer frem i lyset.

- Den grønne omstilling er ekstrem vigtig at fastholde fokus på nu. Vi så fra sidste år, hvor alvorligt branchen arbejder med det. Den alvor bør vi bakke op og endnu en gang vende rampelyset mod de vognmænd der gør en særlig indsats for en grønnere fremtid i branchen. Det er fantastisk, at Jyske Finans kan være med til at booste dette fokus, det er vi meget stolte af, uddyber Allan Mortensen, Direktør Jyske Finans.

Vognmand Anders Bay er en af vinderne af Den Grønne Transportpris 21. Han blev hædret med prisen for sit arbejde med at implementere en effektfuld miljøpolitik i sin transportflåde.

Der trædes nye, grønne stier

- Vognmændene opererer i forvejen i en hverdag, hvor der hersker stor usikkerhed om, hvilken teknologi man skal investere i, hvilket brændstof man skal køre på og ikke mindst usikkerhed om, hvorvidt vilkårene pludselig ændres efter, at man har investeret. Det siger adm. direktør Erik Østergaard, DTL – Danske Vognmænd.

Trods den megen usikkerhed er der altså vognmænd, der har taget springet og forsøgt sig med nogle af de grønne teknologier eller har taget andre initiativer for at nedbringe deres klimabelastning. Forhåbentlig vil deres indsats bidrage til at give politikerne en bedre forståelse for, hvorfor den grønne omstilling af transportbranchen ikke er helt så ligetil som i andre brancher, hvor udviklingen ofte er hjulpet på vej gennem politisk prioritering og økonomisk støtte, påpeger Erik Østergaard.

At være ”first mover” kræver mod, planlægning og hårdt arbejde. Der er ingen garanti for succes. De vognmænd, der helt frivilligt har givet sig i kast med at rykke et stykke i den grønne omstilling allerede på nuværende tidspunkt, skal derfor have et klap på skulderen, som inspirerer andre til at også tage skridtet.

Er du en grøn vognmand?

I uddelingen af prisen vil der igen blive lagt vægt på innovative tiltag, der bidrager til at reducere miljøbelastningen og klimaaftrykket samt fremmer bæredygtighed. Det kan fx være indfasning af nye brændstoftyper, brug af solceller, fokus på logistik eller politiske initiativer.

Perioden for indstilling af initiativer til nominering løber fra nu til januar 2023. Alle er velkomne til at indstille kandidater til prisen gennem DTL eller Jyske Finans. Det er dog et krav, at man er DTL-medlem for at kunne blive nomineret.

Vinderne bliver kåret på Skandinaviens største transportmesse Transport 2023 i Herning til april. Vinderne kan se frem til en 1. præmie på 25.000 kr., 2. præmie på 15.000 kr. og 3. præmie på 10.000 kr. Pengene skal anvendes til yderligere miljøforbedringer i virksomheden.

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål om Den Grønne Transportpris, eller vil du vide mere om, hvordan du indstiller kandidater, er du meget velkommen til at kontakte os.

Jyske Finans:
Jørgen V. W. Kristensen, markedschef
T: 8989 4288, E: jwk@jyskefinans.dk

DTL – Danske Vognmænd:
Ove Holm, underdirektør
T: 7015 9500, E: oho@dtl.eu

Nyhedsmail

Tilmeld dig vores nyhedsmail og få nyhederne direkte i din indbakke.

Prøv beregneren

Få en indikation af ydelsen, når du investerer i nyt materiel.

Linkedin

Følg os på LinkedIn og få de seneste nyheder.