1. Forside
  2. Erhverv
  3. Nyheder
  4. Nyetider
  5. Grøn indstilling er en gylden investering – for klimaet og for din virksomhed

Grøn indstilling er en gylden investering – for klimaet og for din virksomhed

Nyetider 13.04.2023
Gron Indstilling

- Det handler om at gøre noget. Bæredygtighed viser sig at være en glimrende forretning, og det skal vi have vist vores kunder og markedet.– Winnie Ørnsholt Jensen, Head of Business Development, Nordic Green Solutions

Et samarbejde mellem Jyske Finans og Nordic Green Solutions har set dagens lys. Nordic Green Solutions’ fornemmeste opgave er at hjælpe danske virksomheder med at tænke grønt, og netop dette er i Jyske Finans’ ånd. Det øgede fokus på bæredygtighed er gået ingens næse forbi, og de grønne løsninger anskues nu i højere grad som en investering i fremtiden, klimaet og ikke mindst i den enkelte virksomhed. Og så er det ovenikøbet en investering, der bærer frugt.

Hvem er Nordic Green Solutions?

Nordic Green Solutions er en privat rådgivningsvirksomhed. Bæredygtighedsrejsen begyndte med at hjælpe virksomheder med at søge midlerne til energiforbedringer. Efter en øget efterspørgsel har Nordic Green Solutions udviklet sig til dén virksomhed, de er i dag: De arbejder hårdt for at skabe en klimaneutral industri, og med deres ekspertise og rådgivning hjælper de nu ikke blot kunderne med at søge midlerne, men også med at eksekvere på de projekter, der skal reducere CO2-udledningen.

I forbindelse med det nyudklækkede samarbejde har vi taget en snak med Winnie Ørnsholt Jensen – Head of Business Development i Nordic Green Solutions.
Hun fortæller, at Nordic Green Solutions ofte kontaktes af virksomheder, der ønsker vejledning til de rigtige løsninger, når deres CAPEX og OPEX-omkostninger er for høje, eller når virksomhederne ønsker at få lavet et klimaregnskab.

Nordic Green Solutions ser som udgangspunkt 2 tendenser hos de virksomheder, der kontakter dem med ønsket om et klimaregnskab:

  • Virksomheder, hvor bæredygtighed er en implementeret værdi og målsætning i deres forretning, og som derfor hele tiden arbejder sig i en grønnere retning.
  • Virksomheder, som oplever en øget efterspørgsel fra egne kunder og samarbejdspartnere på fremvisning af grønne regnskaber. Her handler det om at holde sig relevant på markedet, og derfor øge sit eget fokus på bæredygtighed.

Løsningen for de to typer virksomheder er dog ofte den samme:

Det handler om ’License to operate’. Der er rigtig meget at spare på at kunne reducere CO2 og energi, og det tror jeg, de færreste har set før nu her. Det har været en presbold, og det er noget, der har tynget virksomhederne, at man nu skal til at kigge på bæredygtighed.

Sådan siger Winnie Ørnsholt om tendensen hos de virksomheder, der har brug for hjælp til grønne tiltag. Hun tilføjer:
- Men jo mere de får kigget ind i det, jo mere går det op for dem, at der egentlig er et rigtig godt forretningspotentiale i det. Det åbner op for, at de kan få reduceret rigtig mange af deres driftsomkostninger, og dét at have grønnere produkter og alternativer, åbner op for nye markeder, som de kan begynde at operere i.

Klimaregnskaber er ikke urealiserbare

Når en virksomhed tager fat i Nordic Green Solutions, starter samarbejdet altid med en uforpligtende samtale. Her får de identificeret, hvad der fylder meget for kunden, hvor deres hovedpine er, og hvor meget kunden selv ønsker at være en del af projektet. Sammen finder de ud af, hvad der er den rigtige proces for lige netop dén virksomhed.

- Grundlæggende handler det om at få kigget ind i: Hvordan ser det ud nu og her. Hvad er det, vi udleder af CO2, hvor meget strøm bruger vi, og hvad bruger vi det på?
Sådan siger Winnie Ørnsholt og tilføjer: - Klimaregnskaber er ikke urealiserbare. Overhovedet.

Klimaregnskabet handler om en baseline: en indsamling af data om virksomhedens forbrug, udledning og processer. Derfra hjælper Nordic Green Solutions med at lave en plan for, hvor og hvordan man kan reducere, og hvilke investeringer der skal til, for at gennemføre planen.

De lavthængende frugter er, ifølge Winnie Ørnsholt, ofte de simple ting, som varmekilde, ventilationsanlæg, overskudsvarme eller ældre maskiner, der kan optimeres. Det hele skal ses som en investering i virksomheden og i klimaet:
- Man skal se på det som en investering. En investering, som man typisk får tilbagebetalt meget hurtigt. Typisk kan man allerede se det på næste elregning.

- Winnie Ørnsholt

Samarbejdet med Jyske Finans: Grøn indstilling frem for grøn omstilling

En af Nordic Green Solutions værdier handler om teamwork - de kan ikke gøre det alene, fortæller Winnie Ørnsholt. Samarbejdet går i bund og grund ud på, at Jyske Finans får mulighed for at sætte egne kunder i forbindelse med Nordic Green Solutions.

- Det handler om at nå længere ud, og Jyske Finans har nogle spændende kunder, som Nordic Green Solutions ikke selv var nået ud til – typisk er det kunder, der ikke kender til Nordic Green Solutions, siger Winnie Ørnsholt. Her nævner hun transportbranchen som et eksempel. Transportbranchen oplever (ligesom mange andre) et pres på at kunne fremvise klimaregnskaber på, hvor meget CO2, de udleder.

Jyske Finans indgår i et samarbejde som dette, for at gå forrest i klimakampen, ved at hjælpe kunderne med at investere i bæredygtighed. Jørgen W. Kristensen, Head of Market i Jyske Finans er derfor mindst lige så begejstret for samarbejdet:
- Det med at udarbejde et klimaregnskab, det er en svær opgave at tage fat på. For at opnå en tryghed og vished om, hvorvidt klimaregnskabet bliver baseret på de rette tal og værdier, er det er god idé at søge professionel sparring. Det kan Nordic Green Solutions give, for de har erfaring med at lave klimaregnskaber, og de har gjort det til deres speciale.– Jørgen W. Kristensen, Head of Market, Corporate Market i Jyske Finans

Jyske Finans har ambition om at drive en virksomhed, der optræder ansvarligt og fremmer bæredygtighed. Bæredygtighed er en rejse, hvor alle fremskridt tæller, og fokus er at lægge grundstenene for et mere ansvarligt forbrug og produktion - alt imens der skabes grobund for vækst. Det gælder også for de projekter, som Jyske Finans finansierer for forskellige kunder.

– I Jyske Finans kalder vi det ’bæredygtighed med bundlinje’, siger Jørgen W. Kristensen og tilføjer: - Vi ser særligt behovet i forbindelse med den verserende energikrise, hvor der virkelig er tænkt nye processer og normer, for både at opnå besparelser og samtidig lave et mindre CO2-udslip. Bæredygtighed er et vigtigt element for Jyske Finans og koncernen generelt.

Det øgede fokus på bæredygtighed hos virksomheder, der ønsker at være attraktive leverandører, kunder og samarbejdspartnere på markedet, betyder også, at Nordic Green Solutions ser en del af løsningen på klimaudfordringen, som værende grøn indstilling fremfor grøn omstilling. I hvert fald på den lange bane:

- For os handler det om grøn indstilling, fordi man skal tænke det grønne ind i de beslutninger, man tager, i stedet for at omstille noget.
Sådan siger Winnie Ørnsholt og fortsætter:
- Vi ønsker, at det gennemsyrer vores forretning: at vi tænker det ind i processerne. Én ting er, at vi omstiller tingene og tror, at det er klaret. Det er det ikke. Det handler om, at vi får det ind som en værdi i vores virksomheder, og tænker med en grøn indstilling.

Bæredygtighed er en kontinuerlig proces – og der er hjælp at hente!

I Danmark er vi gode til at udvikle nye teknologier, der kan hjælpe med at reducere energi og CO2-udledning, og der er derfor mange gode investeringer at tage fat på, når en virksomhed vil se ind i grønnere tiltag. Men hvordan får en man råd til den slags investeringer?

Nordic Green Solutions udformer ikke blot en virksomheds grønne handleplan - de hjælper også virksomheden med at søge relevante tilskud. På den måde bliver de grønne investeringer mere håndterbare og realistiske.

- Der kommer hele tiden nye teknologier, der kan forbedre vores måde at producere og reducere på – både CO2 og omkostninger, fortæller Winnie Ørnsholt. Det er derfor nødvendigt at se den grønne indstilling som en kontinuerlig proces, hvor vi hele tiden arbejder på at forbedre vores bæredygtige tiltag i takt med, at der skabes nye teknologier til formålet.

Det bedste råd fra Nordic Green Solutions

- Samarbejdet med Jyske Finans er rigtig spændende og det giver god mening, fortæller Winnie Ørnsholt. Da vi afslutningsvist spørger til det bedste råd, hun kan give de virksomheder, som ikke ved, hvordan de skal tage hul på deres bæredygtige rejse, smiler hun og siger:
- Få lavet en baseline: Den bedste måde at træffe beslutninger, er at have noget data at træffe dem ud fra. Og det får man med en baseline – et indblik i, hvor man kan og bør sætte ind. Og så kan der laves en handlingsplan.

Det skal ikke virke uoverskueligt at bidrage til den bæredygtige dagsorden. Tværtimod. Jyske Finans bakker deres kunder op i de grønne tiltag – uanset om det drejer sig om de lavt hængende frugter eller større investeringer.

Nordic Green Solutions og Jyske Finans er med dig og din virksomhed hele vejen – hvis du ønsker det. Se på det som en investering i virksomheden, i positioneringen på markedet og absolut ikke mindst: i klimaet.

Læs mere om Nordic Green Solutions her

Nyhedsmail

Tilmeld dig vores nyhedsmail og få nyhederne direkte i din indbakke.

Prøv beregneren

Få en indikation af ydelsen, når du investerer i nyt materiel.

Linkedin

Følg os på LinkedIn og få de seneste nyheder.