1. Forside
  2. Erhverv
  3. Nyheder
  4. Nyetider
  5. Grønne investeringer giver en skattemæssig fordel

Grønne investeringer giver en skattemæssig fordel

Nyetider 14.04.2023
Erhverv Tandhjul Green Overlay

Tilbage i foråret vedtog Folketinget en ny afskrivningslov, som honorer investeringer i ny teknologi og maskiner med en særlig skattemæssig fordel. Forventningen er, at det vil accelerere den grønne omstilling.

Den grønne omstilling brager derud af, og det går ekstra stærkt i disse år. Det er noget, som spejles i dansk erhvervsliv, hvor man mærker et stigende pres og efterspørgsel på mere energieffektive og grønnere maskiner og materiel til at understøtte den daglige drift på både byggepladser, i landbruget og i godstransporterhvervet.

Heldigvis er der politisk præcedens for at hjælpe danske virksomheder med at komme godt fra start. Den 19. april i år vedtog Folketinget en ny afskrivningslov, hvor afskrivningsgrundlaget på særlige anlægsaktiver får et forhøjet afskrivningsgrundlag på 116 pct.

Det er et spændende tiltag, og Nye Tider har inviteret Jørgen V. W. Kristensen, Head of Market hos Jyske Finans, til bordet. For det er tid til en god snak om investeringer og muligheder, og hvad den nye afskrivningslov i praksis betyder. Og gør det overhovedet nogen nævneværdig forskel, når man investerer?

Kan du fortælle, hvad den nye afskrivningslov går ud på?

- Helt kort drejer det sig om en attraktiv skattefordel, som kommer i kølvandet på et forhøjet afskrivningsgrundlag på 116 pct. Loven er gældende for alle virksomheder og selskaber – også leasingselskaber. Da vi i Jyske Finans indkøber leasingmateriel og -maskiner på vegne af kunderne, er det os, som opnår det forhøjede afskrivningsgrundlag. Men da loven var tiltænkt som et øget investeringsvindue til den grønne omstilling i danske virksomheder, har vi valgt at sende denne ekstraordinære skattefordel videre til kunderne, fortæller Jørgen V. W. Kristensen og uddyber:

Det betyder, at hvis du som vognmand eller producent vælger at investerer i en ny lastbil eller maskine til kr. 1 mio., så opnår du et forøget afskrivningsgrundlag på kr. 160.000. Det svarer til en skatteværdi på godt kr. 31.000, og det er denne kontante skattefordel, som vi sender retur til kunderne.

ARLA Foods el-lastbil

På billedet ses ARLA Foods' el-lastbil, som kører mælk ud i hovedstandsområdet. ARLA blev i september i år kåret til vinder af Den Grønne Transportpris. Bl.a. pga. den grønne el-lastbil. Kilde: ARLA Foods

Hvad dækker særlige anlægsaktiver?

- Det er objekter, som primært falder i to grupper. Det er udstyr og maskiner, der via egen kraft er helt uafhængige af fossile brændstoffer. Det er den ene gruppe. Og så er der indregistreret, erhvervsmæssigt udstyr, bortset fra personbiler. Fælles for begge er, at det skal være fabriksnye enheder, siger han og uddyber:

Det kan virke overraskende, at alt indregistreret udstyr er omfattet af lover. Disse investeringer er måske ikke alle grønne, men ikke desto mindre er de mindre forurenende end de alternativer, de erstatter. På den måde er det en lovændring, som favner erhvervslivet og deres lyst til at investere i de nye teknologiske muligheder, som er tilgængelige i dag, både grønne og CO2-reducerende, fortæller han.

Hvordan er tidsperspektivet på den nye afskrivningslov?

- Lovændringen har været et stykke tid undervejs. Derfor griber den tilbage i tiden og er allerede gældende for anlægsaktiver, som er indkøbt og indregistreret fra 23. november 2020, og den har så et udløb igen den 31. december 2022, forklarer Jørgen V. W. Kristensen.

Regeringen gerne vil ud at puste til markedet og styrke lysten til at komme i gang med de her investeringer. Og det virker. For vi oplever en større interesse og efterspørgsel hos vores kunder.

Når lovændringen har et udløb, betyder det også, at der i disse år er momentum for at komme i gang med nye investeringer, og det skubber til den grønne omstilling i sin helhed.

Er det en lovændring, som virker efter hensigten?

- Ja, det vil jeg mene. Vores kunder kan virkelig komme ud og lave nogle gode investeringer nu og her, uden at det har det helt store omkostninger for dem selv, og Jørgen V. W. Kristensen uddyber med et eksempel.

Hos Jyske Finans hjælper vi vores kunder med disse investeringer gennem leasingkontrakter. Det vil sige, at det i princippet er os, som vinder den skattemæssige fordel. Men vi vil gerne være med til at støtte den grønne omstilling, og derfor har vi valgt at sende den ekstra skattemæssige fordel videre til kunderne for udstyr og materiel med en anskaffelsessum på mere end kr. 200.000. Det tager vi et mindre håndteringsgebyr for på kr. 995.

Alt i alt virker den nye afskrivningslov efter hensigten. Men udløbet i 2022 betyder også, at kunderne skal holde sig til og komme i gang med at investere for at høste gevinsten på det forhøjede skattefradrag.

Du skal både nå at have overblik over, hvilke driftsmidler din virksomhed ønsker at investere i, vi skal have styr på selve leasingforholdet, og så skal levering, ubrugtagning og evt. indregistrering af maskinerne eller materiellet være sket inden udløb af loven. Med de nuværende lange leveringstider in mente, så er det med at komme ud af busken, slutter Jørgen V. W. Kristensen.

Jørgen V. W. Kristensen, Head of Market, Jyske Finans

Jørgen V. W. Kristensen

Head of Market

Jyske Finans

Vil du vide mere om, hvordan du og din virksomhed kan få mest muligt ud af lovændringen, er du altid velkommen til at tage kontakt til Jørgen V. W. Kristensen hos Jyske Finans.

  • Telefon: 89 89 42 88
  • Mail:JWK@jyskefinans.dk

Nyhedsmail

Tilmeld dig vores nyhedsmail og få nyhederne direkte i din indbakke.

Prøv beregneren

Få en indikation af ydelsen, når du investerer i nyt materiel.

Linkedin

Følg os på LinkedIn og få de seneste nyheder.