1. Forside
  2. Erhverv
  3. Nyheder
  4. Nyetider
  5. Rentefald skaber rum for investeringer

Rentefald skaber rum for investeringer

Hvilken betydning har de mange rentefald, vi oplever lige for tiden? Sammen med Tina Winther Frandsen, chefanalytiker i Jyske Bank har vi taget et kig på forventningerne til rentemarkedet i den kommende tid.
Nyetider 30.09.2024
Istock 1471299072

Renterne falder. Både herhjemme og ude i verden. Den amerikanske centralbank FED har netop sænket sin rente betydeligt, og det samme gælder den europæiske centralbank, ECB. Hvilken betydning har de adskillige rentefald, vi oplever lige for tiden? Dansk økonomi står stærkt, og i Jyske Finans mærker vi, hvordan renternes fald hurtigt er blevet katalysator for en stigende investeringslyst. Derfor har vi, sammen med Tina Winther Frandsen, chefanalytiker i Jyske Bank, taget et kig på forventningerne til rentemarkedet i den kommende tid. Læs med her.

Den danske økonomi er stærk. Det har den været længe - også på trods af de kriser, som vi og resten af verden har måtte kæmpe os igennem de seneste år. Først kom covid-19, så en forsyningskrise, og efterfølgende løb vi ind i en energikrise, der blev til inflationskrise. Men den danske økonomi har stået solidt imod overfor modgangen, og det er der en særlig grund til ifølge Tina Winther Frandsen:

- Dansk økonomi har været overraskende modstandsdygtig over det kraftige inflations- og rentechok i kølvandet på energikrisen. Særligt det stærke arbejdsmarked har spillet en vigtig rolle som stabilisator for økonomien.

Sådan siger Tina Winther Frandsen og fortsætter: - og med et stabilt boligmarked, udsigt til lavere renter samt sunde offentlige finanser, er der et godt fundament for vækst.

Vækst skaber muligheder. Mulighed for at dansk økonomi - og ikke mindst den enkelte virksomhed – kan stå stærkt. En virksomheds vækst kræver bl.a. de helt rigtige investeringer, men det er også et spørgsmål om timing: er de mange rentefald og prognoserne om kommende rentenedsættelser nok til, at virksomhederne bør og tør investere i nyt materiel nu? Vi kommer ikke udenom, at udefrakommende risici også har betydning for den danske økonomis ståsted. Tina fortæller blandt andet, at særligt vækstsignalerne fra Tyskland og andre væsentlige eksportmarkeder ser mere lunkne ud i øjeblikket. Det kan smitte af på den danske økonomi, og det skal vi huske at have for øje.

 

Renterne falder – og falder i god jord

I Jyske Finans lander renteprognosen godt. Ifølge Kenneth Junker, Director i Equipment hos Jyske Finans, mærker vi lige nu en stigende investeringslyst hos kunderne:

- Fordi renten allerede er begyndt at falde, og prognoserne fortsat viser rentefald, kan vi konstatere, at vores kunder allerede ser positivt på at investere igen. Har der været en periode med investeringsstop, eller har man som virksomhed afventet, at rentekurven skulle knække, så kan tidspunktet for investeringer være lige nu. Det vil vi naturligvis gerne bakke op om, og hjælpe vores kunder med at eksekvere på. – Kenneth Junker, Director, Equipment, Jyske Finans.

Tina Winther Frandsen understøtter opbakningen til investering med en prognose om, hvad vi kan forvente af rentemarkedet i den kommende tid:
- Vi forventer, at renterne vil aftage yderligere herfra i takt med at centralbankerne finder plads til pengepolitiske lempelser, fordi det ser ud til, at der langt om længe er lagt låg på inflationen.

 

Rentenedsættelser fra centralbankerne og prognose om fremtidige nedsættelser

I følge Tina vil de største rentefald forventeligt ske i den helt korte ende af rentekurven, hvor centralbankernes lempelser slår tydeligst igennem: - De lange renter har til en vis grad allerede taget forskud på rentenedsættelserne, og faldet vil derfor være noget mindre. Forklarer hun. Men det ændrer ikke på, at renterne bevæger sig nedad i en grad, der har en stor betydning for timingen af næste investering – både for privatpersoner og i dén grad for virksomheder.


Kuren der virkede mod inflationen – eller gjorde den?

Renterne er begyndt at falde, og som nævnt, ved vi, at vi ser ind i en periode med forventning om yderligere rentefald. Derudover fortæller Tina Winther Frandsen også, at inflationen har fået et gok i nødden. Vi har i tidligere artikler beskrevet, hvordan rentestigningerne var den benhårde kur imod inflationen, og derfor er det oplagt at spørge Tina, om de varslede rentefald også har en betydning for inflationen denne gang - eller måske endda omvendt? Tina er ikke i tvivl:

- Det er mest omvendt. Den kraftige stigning i inflationen, som kom i kølvandet på især energikrisen, fik centralbankerne til at stramme renteskruen i et næsten historisk hurtigt tempo. Det var et forsøg på at undgå, at den høje inflation bed sig fast. Siger Tina Winther Frandsen, og uddyber:

- Og hestekuren ser ud til at have virket. Inflationen er faldet meget kraftigt, og derfor er centralbankerne nu ved at slå bak. Den første rentenedsættelse blev en realitet allerede i juni, og vi venter yderligere rentenedsættelser fra ECB og Nationalbanken i løbet af det næste 1½ år.

 

Positive nyheder men ikke uden risici

Det er svært at komme med forudsigelser, når vi taler om rentemarkedet, der aldrig er helt i bero. Tina Winther Frandsen fortæller, at renteprognosen bl.a. afhænger af væksten:
- Der er stadig masser af usikkerhed forbundet med prognosen. Hvis væksten skuffer, reducerer det inflationspresset, hvilket kan få centralbankerne til at nedsætte renterne hurtigere og mere aggressivt, end vi forventer. Siger hun og fastslår, at dét netop muligvis er den største risikofaktor lige nu, hvor vækstsignalerne fra verdensøkonomien er bremset en smule.

Vækst skaber muligheder, men også forventninger om lønstigninger og høj beskæftigelse, hvilket ofte munder ud i, at købelysten tager til og væksten stiger yderligere. Det er både positivt og risikabelt. Tina forklarer:
- Der er også en risiko for, at den nuværende høje lønvækst sætter gang i en ny omgang inflation, der gør det svært for centralbankerne at nedsætte renterne.

Bør vi så investere nu?

En stigende lyst til investeringer

I Jyske Finans er vi ikke i tvivl om, at det kan være en god idé at lave investeringer nu, og vi oplever tydeligt en stigende investeringslyst hos vores kunder. Nogle finder mest tryghed i den faste rente, på trods af forudsigelserne om yderligere rentefald. Det skyldes bl.a. at man i nogle tilfælde kan opnå en besparelse på den faste rente i løbet af en finansieringsperiode, som man ikke nødvendigvis ville kunne nå at hente hjem på den variable rente over samme periode. Om ikke andet oplever vi generelt i Jyske Finans, at rentenedsættelserne har sat betydeligt skub i investeringerne.

- Mange af vores kunder har været i en venteposition, når det kommer til investeringer, fordi de har afventet, at renten forhåbentlig skulle falde. Og fordi prognoserne tyder på yderligere rentefald, bliver der nu skabt plads til investeringer i nye maskiner og materiel. Fortæller Kenneth Junker.

Den slags investeringer er uden tvivl fornuftige. Nyere maskiner og materiel er ofte mere miljøvenligt og bæredygtigt, og kræver færre omkostninger til vedligeholdelse. Det er økonomisk gunstigt på længere sigt, og det vil vi gerne understøtte med den rette finansiering.

Er du i gang med at kigge på din næste investering? Måske overvejer du, om timingen er rigtig, eller hvilken finansieringsløsning, der kan styrke din virksomheds konkurrencedygtighed og vækst bedst muligt?

Tag fat I os til en uforpligtende snak om din virksomheds muligheder. Så finder vi sammen den bedste løsning for dig.

 

 

Nyhedsmail

Tilmeld dig vores nyhedsmail og få nyhederne direkte i din indbakke.

Prøv beregneren

Få en indikation af ydelsen, når du investerer i nyt materiel.

Linkedin

Følg os på LinkedIn og få de seneste nyheder.