1. Forside
  2. Erhverv
  3. Nyheder
  4. Nyetider
  5. Simested Vognmandsforretning

Simested Vognmandsforretning er nomineret til Den Grønne Transportpris 2023

Nyetider 14.04.2023
Simisted

Simested Vognmandsforretning er nomineret til Den Grønne Transportpris 2023

Simested Vognmandsforretning har dygtiggjort sig i affaldssortering i så stort og grønt et omfang, at de har vundet licitation på indsamling af det genanvendelige affald i Rebild Kommune samt håndtering og sortering af storskraldsaffald. Også erhvervsaffald indsamles og sorteres på deres egen private genbrugscentral og videredistribueres. Det har vist sig at være en rigtig god forretning for både dem selv og deres erhvervskunders grønne profiler. Den grønne indsats har sikret Simested Vognmandsforretning en nominering til Den Grønne Transportpris 2023, som er stiftet af DTL og Jyske Finans.

- Man skal nok være en smule kugleskør for at starte op på alt det her med genanvendeligt affald, griner Morten Bach Sørensen, som ejer og driver Simested Vognmandsforretning sammen med sin søn Magnus Bach Sørensen.

Morten er som sin egen søn født ind i vognmandsbranchen. Historien bag Simested Vognmandsforretning starter nemlig helt tilbage til 1949, hvor Mortens far stiftede virksomheden i den lille, vesthimmerlandske landsby Simested. I 1985 købte Morten sig ind i forretningen, som han drev frem til 1. januar 2021, hvor det så blev Magnus’ tur til at købe sig ind. På den måde har virksomheden driftet og udviklet sig i hænderne på tre generationer Bach Sørensen.

I dag tæller virksomheden mellem 10 og 15 chauffører, som kører over det meste af Nordjylland. På virksomhedsadressen i Ålestrup har de etableret deres egen erhvervsgenbrugscentral, hvor mindst tre medarbejdere er fuldt beskæftiget med at sortere affald, som videreeksporteres til genbrug i bl.a. Tyskland. Og affaldet bliver rent faktisk genanvendt. Morten og Magnus har selv været nede og besigtige de tyske fabrikker for at kvalitetssikre og dokumentere den bæredygtige videredistribution.

Simested Vognmandsforretning klarer sig rigtig godt, og der er stor nordjysk efterspørgsel på deres affaldssorteringsservice fra både offentlige kunder og erhvervskunder.

- Nogle af de større virksomheder ville sige, at vi slet ikke burde være her, fordi vi er så lille en virksomhed. Men vi overlever ved at gøre det godt. Vi har 500-600 kunder, og så er vi lykkedes med at lave nogle gode kommunale aftaler, fortæller Morten.

Privatejet genbrugsstation med sortering af kommunalt affald

Simested Vognmandsforretning etablerede deres erhvervsgenbrugsstation med de rette miljøgodkendelser tilbage i 2013. Virksomheden er koblet på det, der hedder GDR-systemet gennem Rebild Kommune. Det vil sige, at de driver en genbrugsplads, som ligger uden for kommunegrænsen. Virksomheden indsamler, sorterer og genanvender affald fra storskraldsindsamling fra alle borgerne i Rebild Kommune, som fragtes til deres private genbrugsplads i Ålestrup.

- Vi har bygget en stor hal, hvor vi sorterer affaldet op i alle de sektioner, der er behov for. Det er det, de kommunale tilbud gør på deres egne genbrugspladser. Men det gør vi for Rebild Kommune. De synes, vi er så gode til det, fortæller Morten.

På billedet ses Simested Vognmandsforretnings genbrugscentral udefra

På billedet ses Simested Vognmandsforretnings store sorteringshal, som de anlagde tilbage i 2013. Foto: Simested Vognmandsforretning.

- Vi får nye kunder fra det offentlige hele tiden, fordi vi kan hjælpe kunderne meget bedre end de kommunale tilbud.

Hjælper virksomheder med at styrke deres grønne profil

Simested Vognmandsforretning har med deres erhvervsgenbrugsstation og videredistribution fundet en værdifuld rolle i miljøkæden, som virksomheder i dag skal dokumentere over for deres bagland i kølvandet af den grønne omstilling.

- Når virksomheder ringer til mig og spørger, hvad vi gør ved affaldet, og om vi kan dokumentere, at den bliver genanvendt, så kan jeg fortælle, at jeg har et system, der viser, at jeg er kørt til Tyskland med det, og at jeg selv har været nede og se fabrikken. Og så bliver folk så glade, fortæller Morten og tilføjer.

- Mange virksomheder er ikke klar til at sortere affald på det niveau, som vi tilbyder. Det er der, hvor vi siger, ”Bare send det ned til os. Så sorterer vi det for dig, og så har du en grøn profil på, at du leverer det ud til os, og vi leverer det de rigtige steder hen”.

Simested Vognmandsforretnings sorteringshall set indefra med en masse sorteret papaffald

De mange tons affald sorteres i sirlige bunker, presses og pakkes, før det videredistribueres. Foto: Simested Vognmandsforretning

Grøn kørselsopdragelse på dagsordenen

Simested Vognmandsforretning arbejder også selv med konkrete indsatser, for at mindste deres miljøaftryk. Alle deres biler er koblet op på logistiksystemet Fleetboard, hvorfra de ugentligt trækker kørestilsanalyser og rapporter på de enkelte biler. Det er en gevinst for både miljø og brændstoføkonomien.

- Der er rigtig meget data i det her, fortæller sønnen Magnus og uddyber: Jeg kan se, hvor mange liter dieselolie, de har brugt ugen før. Jeg ser, hvor meget CO2 de har udledt, og jeg kan se, hvor miljørigtigt de kører.

- Hvis chaufførerne kører for sort, sender vi dem på kursus i, hvordan de kan køre mere miljørigtigt. Det har vi haft flere afsted på. Så der er jo også en lille opdragelse i det, griner Morten.

Når man spørger til, hvordan chaufførerne tager miljøopdragelsen til sig, fortæller Magnus:
- De unge er på og går meget op i det. Det er mere de ældre, som måske synes, at det ikke er så sjovt at tænke for meget over, om de gasser for meget op, lader bilen stå og køre i tomgang osv. Det er ikke nemt at rette på en gammel cirkushest.

- Der skal indarbejdes nogle grønne kørselsvaner, som bare ligger på rygraden. At det er bare sådan, man kører lastbil. Og det er måske lidt nemmere med de unge.

Fremtiden byder (forhåbentligt) på meget mere affald

Når man spørger til fremtiden, er væksteventyret kun lige begyndt, og svaret falder prompte fra Magnus:

- Hvis kommunen (Vesthimmerland Kommune red.) er med på det, har vi en fire gange så stor genbrugsstation i Ålestrup om fem år.

I forhold til den generelle grønne omstilling af transportbranchen, som Simested Vognmandsforretning er en del af, er det deres vurdering, at de fleste vognmænd i større eller mindre omfang har fokus på grøn omstilling. Teknologien er bare ikke moden til, at der er noget, der rigtigt batter endnu.

- De danske vognmænd er klar til den grønne omstilling, men det kræver, at regeringen melder ud, hvad vi skal omstille os til. Men jeg kan garantere dig for, at vi er klar. Blev det meldt ud, at det er brintlastbiler, der er vejen frem, så er vores næste lastbil en brintlastbil. Det er der ingen tvivl om, fastslår Morten.

Indtil da knokler Simested Vognmandsforretning videre på vejene og på deres genbrugsstation. Der er rigeligt at tage sig til med de uendelige mængder af affald, der hele tiden strømmer ind.

- Vi har en medarbejder, som siger: ”Åh, jeg kan ikke li’, når der ligger så meget affald. Det skal helst være rent.” Til det svarer jeg: ”Nej, det skal helst ikke være rent. Der skal helst ligge en masse derinde, for så er det tegn på, at vi tjener penge”, slutter Morten med et smil.

Den Grønne Transportpris

Den Grønne Transportpris er en pris stiftet af DTL – Danske Vognmænd og Jyske Finans. Prisen skal sætte fokus på de grønne initiativer i transportbranchen og kåre de tre grønneste transportvirksomheder i Danmark på Transportmessen i 2023. Vinderne kan se frem til en 1. præmie på 25.000 kr., 2. præmie på 15.000 kr. og 3. præmie på 10.000 kr. Pengene skal anvendes til yderligere miljøforbedringer i virksomheden.

Simested Vognmandsforretning

Udover godstransport til affaldssortering og genbrugsindsamling tilbyder Simested Vognmandsforretning også kreaturkørsel, udlejning af affaldscontainere samt salg af sand, grus, savsmuld, træflis m.m.

Du kan læse mere om virksomheden på deres hjemmeside www.simestedvognmandsforretning.dk og på deres Facebookside, som de jævnligt holder opdateret med nyheder.

Nyhedsmail

Tilmeld dig vores nyhedsmail og få nyhederne direkte i din indbakke.

Prøv beregneren

Få en indikation af ydelsen, når du investerer i nyt materiel.

Linkedin

Følg os på LinkedIn og få de seneste nyheder.